Liposuctia sau lipoaspiratia este interventia chirurgicala care reduce celulita prin extragerea grasimii localizata in exces in brate, in toracele anterior si posterior, in abdomen, coapse, fese si solduri, in gambe si portiunea interna a genunchilor sau in regiunea submentoniera (gusa).
Daca dietele si exercitiile fizice nu dau rezultate, procedura de indepartare a grasimii este o metoda care merita incercata de cei ce-si doresc o schimbare a conturului corpului lor.
"Cei mai buni candidati pentru liposuctie sunt cei cu o greutate realtiv normala, care au depozite de grasime in diferite regiuni ale corpului. Pacientul ideal trebuie sa fie sanatos, fizic si psihic, dar mai ales realist in asteptarile sale. Aceasta procedura nu o sa va transforme peste noapte intr-un fotomodel si nici n-o sa va rezolve toate problemele fizice, liposuctia promite doar estomparea temporara a celulitei si cresterea increderii in sine", afirma specialistul in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, Dr. Silvia Stanculescu, clinica Metamorphosis.
Inainte de liposuctie
Consultatia pentru o operatie de liposuctie se refera la evaluarea de catre medic a starii pacientului de sanatate. Acum se determina zonele cu tesut adipos, se verifica tonusul pielii si, nu in ultimul rand, elasticitatea acesteia. Pacientul trebuie sa-si exprime dorintele si asteptarile reale, iar specialistul il va indruma in cea mai valabila directie si ii va trasa de asemena limitarile si pregatirile care preced interventia.
Medicul trebuie sa fie informat asupra alimentatiei si stilului de viata ale pretendetului la liposuctie, mentionate fiind si posibilele perioade in care au fost sesizate pierderi in greutate sau ingrasari. Interventia se amana in cazul unei raceli sau infectii, iar inainte de operatie dieta, fumatul, vitaminele cu fier si medicamentele trebuiesc evitate.
Dupa liposuctie
Dupa ce interventia a fost efectuata durerea va fi moderata, timp de 1-3 luni pielea va prezenta edeme, vanataile vor persista pana la 3-4 saptamani, iar amorteala pe zona unde s-a efectuat liposuctia poate dura pana la cateva luni. Pentru o perioada de 7-14 zile se va purta un pansament compresiv care are rol in retragerea pielii.
In scopul unei recuperari rapide se recomanda evitarea bailor in cada cel putin 7 zile dupa operatie, bauturile alcoolice si tutunul sunt interzise si inlocuite cu suficiente lichide menite sa evite deshidratarea.
"Procesul de vindecare in urma liposuctiei necesita timp si rabdare. Rezultatele se vad abia in 3-6 luni si pot fi definitive, daca pacientul va tine o dieta normala si va face regulat exercitii fizice. Noul corp si noile haine o sa ii aduca acestuia multumire, stiind ca ingrasarea se va face uniform pe viitor si nu doar in anumite zone", sustine Dr. Silvia Stanculescu.
Tehnologiile medicale au evoluat si au descoperit o noua modalitate mai eficienta si rapida de a indeparta grasimea nedorita. In Clinica Metamorphosis, specialistii in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva practica atat lipoaspiratia, cat si vibro-aspiratia.
Vibro-aspiratia este o procedura definitva de inlaturare a colaceilor de grasime de pe oricare parte a corpului, indiferent de cantitatea de grasime ce trebuie eliminata. Fata de lipoaspiratie, recuperarea este mai scurta si usoara, pacientul fiind capabil sa paraseasca clinica doar peste cateva ore de la interventie.