Erai de parere ca a saruta pe cineva este ceva inofensiv? Lipsit de urmari grave?
Din punct de vedere al sanatatii, prin sarut se pot lua destul de multe boli, mai mult sau mai putin grave.
Este bine de stiut ca in cavitatea bucala traiesc aproximativ 600 de bacterii, unele inofensive, altele periculoase.
Sarutul are chiar boala sa, mononucleoza! Mononucleoza este cunoscuta pretutindeni in lume drept "boala sarutului".
Aceasta reprezinta o infectie cu virusul Epstein-Barr, care se transmite de regula prin saliva.
Exista si cazuri in care mononucleoza nu se transmite numai prin sarut, ci si prin folosirea acelorasi tacamuri, pahare cu alte persoane, prin tuse sau stranut.
Are simptome asemanatoare cu cele ale racelii: dureri in gat, febra, apare o data in viata, insa virusul ramane in organism pentru tot restul vietii.
Herpes bucal
Acesta apare in urma virusului herpes simplex 1, care se transmite extrem de usor, insa nu poti scapa toata viata de el...
Chiar daca nu se manifesta, virusul ramane in corp. La unele persoane, herpesul bucal reapare de cateva ori pe an. Acestea sunt extrem de contagioase atunci cand au leziuni la nivelul gurii.
Herpesul bucal se poate trata cu Aciclovir, care grabeste vindecarea si disparitia leziunilor. Pentru descoperirea acestui medicament s-a acordat chiar premiul Nobel!
Candidoza bucala
Apare in urma infectiei cu ciuperca denumita Candida Albicans.
Principalele simptome sunt: depozite albicioase la nivelul gurii, senzatie de arsura a gurii si gatului, durere la nivelul limbiii, fisuri ale colturilor gurii, gust neplacut etc. Se transmite si prin sex oral. De asemenea, candica albicans se poate manifesta si in zonele genitale, fiind una dintre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala, dupa HPV si herpes genital.
Afte bucale
Se pot transmite prin sarut, iar daca la prima vedere nu par periculoase, este bine de stiut ca aftele bucale pot degenera in timp in cancer bucal!
HPV
Esre cauzat de virusul Palilloma uman si se transmite foarte usor prin sarut. De fapt, un pacient se poate infecta cu HOV numai prin contactul piele-piese , piele-mucoase sau mucoase-mucoase.
HPV-ul genereaza de regula veruci/negi, care se pot trata cu anumite solutii medicamentoase sau se pot indeparta prin laser sau criogenizare.
Virusul Papilloma uman poate crea anumite mutatii la nivelul mucoasei faringiene si poate aparea cancerul de gat. Riscul de aparitie al cancerului este destul de scazut, insa nu imposibil.
Sa nu uitam ca acelasi virus, care are peste 100 de radacini, este responsabil de aparitia cancerului de col uterin!
HPV este si o boala cu transmitere sexuala si este destul de periculoasa daca nu este depistata la timp. Testul Papanicolau, care se repeta din an in an, este cel mai sigur!
Hepatita
Atunci cand exista leziuni sangerande, hepatita B si C se pot transmite de la persoana bolnava la cea sanatoasa.
Aceste doua tipuri de hepatita sunt foarte periculoase, ajungand pana la insuficienta hepatica, ciroza sau chiar deces.
HIV
Daca sarutul se realizeaza intre o persoana sanatoasa si una infectata cu HIV care prezinta leziuni bucale sangerande atunci riscul de a contacta acest virus nemilos este mare.