Orion, cunoscut și drept Vânătorul, este o constelație în emisfera nordică, fiind una dintre cele mai cunoscute. Ea este vizibilă și de pe teritoriul României în perioada noiembrie – aprilie. Prin mijlocul constelației trece ecuatorul ceresc, ceea ce face ca această alăturare de stele sa fie vizibilă din orice punct al Terrei, fapt care a făcut din această constelație una din cele mai cunoscute constelații în toate culturile antice. Și în prezent, această constelație continuă să fascineze mulți oameni, din diverse civilizații.
Cea mai strălucitoare stea a constelației este β Ori sau Rigel, urmată de α Ori sau Betelgeuse.În constelația Orion se regăsesc șase stele din cele mai strălucitoare cincizeci și una stele de pe bolta cerească, Rigel, Betelgeuse, Bellatrix, Alnilam, Alnitak A și Saiph.
Constelația Orion mai este cunoscută ca fiind gazdă a celebrei Nebuloasei Orion, unul dintre cele mai spectaculoase obiecte cerești, vizibile cu ochiul liber.
Personal m-am documentat despre aceasta constelatie si am aflat ca sunt cateva mituri.
1.In Egiptul Antic se zicea ca sufletul faraonilor se ridica din sarcofajele lor si cu ajutorul acelei constelatii erau ghidati la Zei.Tot aici ,de cativa ani oamenii de stiinta au realizat un fel de legatura intre Sirius,Orion si Cele 3 mari piramide din egipt.Acele piramide sunt asezate in asa mod intru-cat
creeaza o schita a constelatiei Orion
2.Evreii au vorbit despre aceasta constelatie in Biblie la Iov(9.9)
3.În Scandinavia pre-creștină, centura lui Orion era cunoscută ca și Furca lui Frigg (Friggerock) sau Furca lui Freyja.. În mitologia finlandeză, constelația Orion apare sub denumirea de Coasa lui Väinämöinen. Această denumire este plauzibilă deoarece constelația poate fi văzută pe cer în timpul începutului de toamnă când este timpul recoltei anuale în emisfera nordică.
Sursa: Portal.tfm,Scientia