Ce este apendicita?
-Apendicele este un segment al intestinului, de forma unui deget care se gaseste in abdomenul drept inferior. Acest organ mic nu are un rol anume, dar poate cauza probleme. Apendicita este inflamatia nespecifica a apendicelui vermicular. Initial inflamatia poarta un caracter seros, ulterior poate progresa pâna la supuratie (flegmon si gangrena), implicând peritoneul integral cu formarea peritonitei limitate, locale sau difuze.
Cum se manifesta apendicita?
-Principalul simptom al apendicitei este durerea care incepe de obicei in jurul ombilicului si se muta apoi in partea dreapta jos a abdomenului. Durerea creste in intensitate timp de 6 pana la 12 saptamani, devenind in cele din urma violenta.
Durerea nu dispare si se accentueaza la miscare sau la tuse. Pot sa apara greturi insotite de varsturi repetate si de asemenea, poate fi prezenta pierderea apetitului alimentar. Acestea pot fi insotite de constipatie, durere de spate, o febra usoara sau o meteorizare a abdomenului. Poate sa existe si o stare de oboseala si senzatie de pierdere a energiei.
Tratament apendicita:
Tratamentul standard al apendicitei este indepartarea chirurgicala a apendicelui. In majoritatea cazurilor operatia este usoara iar pacientii isi revin repede.
-Operatia este simpla, de scurta durata si presupune o anestezie generala. De obicei, rahi-anestezia nu se aplica la copii pentru ca este greu sa fie tinuti nemiscati. Durata de spitalizare este scurta: doua-trei zile - pentru ca micutii se refac foarte repede.
-Daca apendicele se perforeaza operatia poate fi mai complicata si vindecarea va dura mai mult timp. Un apendice perforat care nu este tratat de urgenta poate cauza complicatii grave precum o infectie. In cazuri rare, apendicita care evolueaza spre perforatie poate fi fatala.