Maşinării scumpe, soiuri de cafea deosebite, fel de fel de adaosuri exotice? Acestea au rolul lor, dar lucrurile nu se mărginesc la atât: pentru a obţine o cafea gustoasă, apa de la robinet face diferenţa. Duritatea apei influenţează considerabil aroma cafelei obţinute, spun oamenii de ştiinţă.
Duritatea apei este dată de conţinutul ei de săruri, iar ionii anumitor elemente amplifică aroma cafelei, în vreme ce alţii au un efect negativ, arată un studiu recent.
Nivelurile înalte de ioni de magneziu măresc gradul de extracţie a substanţelor aromate din cafea (adică măsura în care aceste substanţe trec din cafea în apă), în timp ce ionii bicarbonat şi ionii de sodiu influenţează negativ gustul cafelei.
Boabele de cafea conţin sute de substaţe chimice diferite, compoziţia depinzând de tipul de cafea şi de felul în care este prăjită, explică chimistul Christopher Hendon de la University of Bath.
Savoarea băuturii rezultate este determinat de gradul în care aceste substanţe sunt extrase în apă, aspect influenţat de particularităţile prăjirii, fineţea măcinării, temperatură, presiune, durata contactului cu apa.
Dar acest nou studiu arată că şi compoziţia apei – mai exact proporţia dintre diferiţii ioni – este factor esenţial, care influenţează foarte mult gustul băuturii.
Sursa: Mail Online