Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani Hitskin_logo Hitskin.com

Aceasta este o previzualizare a unei teme de pe site-ul Hitskin.com
Instaleaza o temaInapoi la fisa temei

  • Real-Arena
  • Contact
  • Cash Money
  • Prezintă-te
  • Counter-Strike
  • Metin2
  • Minecraft
  • SA:MP
  • [SHOP] Steam, Gift, Cards, Items
  • Giveaway STEAM
  • AcasaIndexRegulamentCont PremiumUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

    Distribuiţi
     

     Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani

    Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
    AutorMesaj
    H4cK3R*uL
    Administrator
    H4cK3R*uL
    # Lord of Hell!#
    Mesaje : 12494
    Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani Empty
    MesajSubiect: Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani   
    Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani EmptyJoi 07 Aug 2014, 11:41

    Situaţia financiară din fotbalul românesc se degradează dramatic. Bugetul mediu în Liga 1 pentru noul sezon a ajuns la 3,76 milioane de euro, managementul catastrofal şi deficienţele structurale strânse în ultimii 25 de ani au făcut echipele dependente de banii din drepturile de televizare, iar cel puţin o grupare este incapabilă să identifice sursele de finanţare pentru campionatul în care participă

    Banii pe care-i cheltuiesc echipele din prima ligă a fotbalului românesc s-au redus permanent în ultimii cinci ani, atingând în sezonul 2014/2015, care a început vineri, cota medie de 3,76 milioane de euro/club. În acelaşi timp, pentru prima oară după introducerea licenţierii în Liga 1, la competiţie au fost admise grupări în colaps financiar.

    Conform datelor pe care cele 18 cluburi din Liga 1 le-au furnizat pentru ProSport, cel mai mult va cheltui, în acest sezon, Steaua, grupare care are un buget – 16 milioane de euro – cât al următoarelor trei clasate la un loc. Cel mai prost stau Dinamo şi Rapid.
    Trei dintre forţele campionatului de acum cinci ani, FC Vaslui, FC Timişoara şi Unirea Urziceni, nu mai există. În locul lor au apărut Petrolul (acum cinci ani în liga secundă), Astra (care a urcat treptat atât valoric, cât şi financiar) şi CSU Craiova (echipă înfiinţată anul trecut). Bugetele noilor puteri nu se pot însă compara cu ceea ce aveau fruntaşele în 2009/2010. Alte trei echipe prezente acum cinci ani în Liga 1 şi care cheltuiau milioane de euro au sucombat între timp: Internaţional Curtea de Argeş, Unirea Alba Iulia şi Universitatea Craiova. Gloria Bistriţa a ajuns în Liga a 3-a după ce, zilele trecute, a anunţat că n-are bani pentru a participa la campionatul Ligii a 2-a.

    Cluj şi-a înjumătăţit bugetul, dar rămâne pe locul doi ca bani

    Dintre supravieţuitoarele în Liga 1, CFR Cluj şi-a păstrat locul secund la mărimea sumei pe care o are de cheltuit, numai că între timp bugetul s-a înjumătăţit faţă de sezonul 2009/2010. „Bugetul va fi mai mic decât în anii trecuţi. Dacă intrăm în grupele Europa League, lucrurile se schimbă. Vom fi obligaţi să plătim datoriile. Vor fi contracte mai mici. O medie ar fi 7-8.000 de euro (n.r. – pentru fiecare jucător pe lună). Bugetul nostru va fi de 6-7 milioane de euro“, a detaliat Iuliu Mureşan, preşedintele de la CFR Cluj.
    Dinamo a ajuns de la buget de 8 milioane de euro, acum cinci ani, la insolvenţă şi incapacitatea de a creiona un buget, fie el şi teoretic, deoarece nimeni nu ştie de unde se vor obţine alţi bani în afară de cei veniţi din drepturile TV. „Până nu se aprobă planul de reorganizare, nu ştim cum stăm. În momentul ăsta, e o nebuloasă totală“, a explicat un oficial de la Dinamo. Neoficial, conducătorii grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare spun că banii necesari pentru acest sezon ar fi 4,5 milioane de euro. Nimeni nu-şi asumă însă acest lucru, astfel că suma rămâne neconfirmată şi, deci, doar ipotetică.

    La Rapid, de asemenea aflat în insolvenţă, bugetul de care conducătorii sunt siguri în acest moment este de 1,3 milioane de euro, de aproape cinci ori mai puţin decât anunţau giuleştenii în 2009. Jucătorii sunt neplătiţi de aproape un an, clubul n-are bani nici măcar să plătească facturile pentru utilităţi. Noul patron, Valerii Moraru, promite că va remedia rapid lucrurile: „După ce vom face 5-6 achiziţii, echipa va merge mai bine. Vreau să plătesc toate salariile, să rezolv problemele de la echipă“.

    Jucători gratis, obiective pe măsură

    Cei mai mulţi conducători de cluburi anunţă că n-au bani pentru transferuri. „Bugetul nostru de achiziţii este zero. Am luat numai jucători liberi de contract. Ne vom descurca cu acest buget. Suntem o echipă cu certificat fiscal zero, nu avem nicio datorie“, explică Ioan Horoba, preşedintele de la Gaz Metan Mediaş, echipă care în fiecare an a avut printre cele mai mici bugete, dar a reuşit mereu să scape de retrogradare.

    Nou-promovata ASA Tg. Mureş stă bine la capitolul financiar, comparativ cu alte cluburi, dar păstrează prudenţa. „Nu avem un buget mare. Ne vom restrânge lotul, iar obiectivul va fi clasarea minimum pe locul 10“, spune directorul general al mureşenilor, Daniel Stanciu. Bugetul clasează ASA pe locurile 7-8 în noul campionat.

    De asemenea nou-promovată, CSMS Iaşi va avea viaţă grea. „Într-un fotbal în care multe echipe au intrat în insolvenţă, este greu de vorbit despre un buget. Noi nu suntem o echipă bogată, dar încercăm să ne descurcăm cu cât avem. Suntem pe zero cu datoriile şi acest lucru este foarte important. La Iaşi se plăteşte doar performanţa, nu avem salarii mari, aşa cum se întâmplă la alte cluburi“, menţionează Florin Prunea, preşedinte executiv al ieşenilor.

    67,7 milioane de euro este suma bugetelor pe care cluburile de Liga 1 le anunţă în acest sezon

    106,7milioane euro a fost suma bugetelor pe care cluburile de Liga 1 le anunţau acum 5 ani

    27,5 milioane de euro pe sezon vor încasa echipele din Liga 1, anual, pentru drepturile TV

    Viitorul se autofinanţează

    Alături de Steaua, singurul club din Liga 1 la adăpost de criza financiară pare a fi Viitorul Voluntari, gruparea lui Gică Hagi. „Suntem unul dintre puţinele cluburi care, graţie unui management corect, reuşesc să se autofinanţeze. Astfel că emoţiile mai mari le avem pe plan sportiv. Avem un buget cumpătat şi echilibrat“, a fost declaraţia lui Narcis Răducan, director general la Viitorul.
    Alte două echipe în insolvenţă par să se îndrepte spre liman. „De aceea suntem aici, să scoatem echipa la liman. Dacă ar fi fost uşor, ar fi putut aproape toată lumea“, spune Andrei Rusu, director la Oţelul Galaţi, echipă cu datorii de circa 10 milioane de euro.
    La „U“ Cluj, lucrurile par stabilizate. „Suntem la zi cu plăţile stabilite în planul de reorganizare. Putem solicita închiderea procedurii de reorganizare. Intră şi banii din drepturile TV şi se poate ieşi din insolvenţă“, speră Marieta Anastasescu, administrator judiciar al „studenţilor“ clujeni.


    Ai o comunitate, dar te-ai saturat de probleme? Vino pe Real-Arena.
    Sus In jos
    http://www.real-arena.com
     

    Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani

    Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
    Pagina 1 din 1

    Real-Arena România :: Categorie generală :: Media şi noutăţi :: Sport-