Este unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului viitor (aici detalii despre opt blockbustere ale lui 2015) şi una dintre francizele cu cei mai dedicaţi fani. Lansarea unui prim trailer la sfârşitul săptămânii trecute le-a dat acestora multă apă la moară, mai ales datorită faptului că Terminator: Genisys pare să zdruncine din temelii cronologia seriei lansate de James Cameron. Iată mai jos câteva întrebări interesante ridicate de incursiunea explozivă în lumea noului Terminator.
Povestea o ştim cu toţii. În The Terminator, lansat acum 30 de ani, confruntarea dintre Kyle Reese (Michael Biehn) şi cyborgul T-800 (Arnold Schwarzenegger) avea ca miză imediată salvarea sau uciderea lui Sarah Connor (Linda Hamilton), viitoarea mamă a lui John Connor, liderul rezistenţei umane dintr-un nimicitor război cu roboţii Skynet. O miză mult mai importantă era evitarea Zilei Judecăţii, ziua când inteligenţa artificială Skynet capătă conştiinţă şi declară război total umanităţii.
Această premisă a fost dezvoltată în următoarele sequeluri, iar Terminator: Genisys surprinde prin faptul că reinventează sau modifică semnificativ cronologia francizei: primul contact al lui Sarah cu un mesager din viitor nu a avut loc în 1984, ci în copilăria eroinei, iar întâlnirea ei cu cel care ar trebui să o protejeze, Kyle Reese (de această dată Jai Courtney) are loc în condiţii cu totul diferite de cele din primul film al seriei. Interpretată de Emilia Clarke, eroina nu se va dovedi deloc neajutorată ca în primul film, ci o adevărată luptătoare. Interesant este faptul că în 1984 inamicul lui Kyle şi Sarah va fi nu un T-800, ci un T-1000 (interpretat de starul sud-coreean Byung-hun Lee), model letal cu care fanii francizei au făcut cunoştinţă în Terminator 2: Ziua Judecăţii, în interpretarea lui Robert Patrick.
Deocamdată nu avem niciun indiciu despre cum explică noul scenariu această cronologie paralelă a noului film. Probabil va trebui să acceptăm că nu există nicio justificare logică şi că scenariştii şi-au luat această libertate pentru un spaţiu mai larg de manevră al poveştii. Conform informaţiilor publicate de Entertainment Weekly la sfârşitul lui octombrie, Sarah a fost atacată de un Terminator pe când avea nouă ani şi a fost salvată de un alt Terminator, care a şi crescut-o antrenând-o pentru a deveni o adevărată maşină de ucis. Şi iată că ajungem din nou la Arnold Schwarzenegger, interpretul cyborgului căruia Sarah Connor îi spune "tată"...
Pe lângă această uimire, trailerul ne asigură că există mult spaţiu dedicat urmărilor, luptelor, schimburilor de focuri şi efectelor speciale. Am putea spune chiar că trailerul este o idee prea generos cu detaliile de această natură, dezvăluind câteva întorsături de situaţie şi secvenţe de acţiune care poate ar fi fost mai bine să nu fie cunoscute publicului la premiera din 3 iulie 2015. Cert este că John Connor, interpretat de această dată de Jason Clarke, familiar din recentul Dawn of the Planet of the Apes, pregăteşte o ultimă ofensivă împotriva Skynet, confuntare de care depinde însăşi soarta umanităţii. "Dacă murim în seara acesta, omenirea moare o dată cu noi", spune personajul în discursul cu care îi îndeamnă pe rebeli la luptă. Să sperăm că nu va fi cazul...
Una dintre atracţiile incontestabile ale filmului este fără îndoială un cyborg de două ori mai înalt decât un om, care le va da cu siguranţă de furcă rebelilor. Ceva ne spune că şi Sarah Connor şi Kyle Reese l-ar putea înfrunta în aventurile lor din 1984. Un Hunter-Killer Centurion (sau, conform slashfilm, un "HK Series 12 Model 453 Type 900"), inamicul de metal se va dovedi dificil de ucis. Este vârful de lance al cyborgilor Skynet şi dispune până şi de un mini-reactor nuclear care îi alimentează cu energie ucigătoarele arme. Modelul şi-a făcut deja apariţia în benzile desenate, jocurile video şi romanele inspirate de franciză, dar va fi văzut pentru prima oară pe marele ecran în Genisys.